Menu Close
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lezing 2: Ruimtelijke en landschappelijke kansen voor herstellende landbouw

11 May - 19:30 - 22:00

Kan herstellende landbouw een plaats krijgen binnen Vlaanderen? Heeft herstellende landbouw al een plaats? Wat kan er hersteld worden? Welke ruimtelijke en landschappelijke kansen zijn er voor en door herstellende landbouw?

Deze avond staat in het teken van ons (landbouw)landschap en mogelijke strategieën voor en door herstellende landbouw, met de Nederlandse landschapsarchitect Berno Strootman als keynote:

  • Vanuit zijn functie als Rijksadviseur voor het landschap (2016-2020) heeft Berno Strootman (NL) (Strootman Landschapsarchitecten) veel aandacht besteed aan de relatie tussen landbouw en landschap. De Nederlandse landbouw staat op een keerpunt. Steeds meer mensen beseffen dat het echt anders moet: duurzamer, met meer aandacht voor biodiversiteit, dierenwelzijn en het landschap. De roep om een landbouw die zorgvuldig omgaat met de kwaliteit van water, bodem en lucht wordt groter. Het boek ‘Boer doet leven‘ vertelt de positieve, hoopvolle en inspirerende verhalen van 20 landschapsboeren.
  • De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) stond mee aan de wieg van het Open Ruimte PlatformGriet Celen (BE) licht dit toe vanuit het perspectief van herstellende landbouw.
  • Steven Heyde en Stefanie Delarue (BE) (onderzoekscentrum Futures through Design, HOGENT) zien onder meer door de ligging en de geschiedenis van historische landgoederen strategische kansen voor herstellende landbouw.

Inschrijven: online – in zaal


Pomona vzw en Onderzoekscentrum ‘Futures through Design’ van HOGENT slaan de handen in elkaar voor een driedelige hybride Lezingenreeks over herstellende landbouw. Elke avond wordt geopend door een internationale spreker gevolgd door Vlaamse (onderzoeks)projecten en visies. Centrale invalshoek is hoe herstellende landbouw ons landschap weer toekomstperspectief kan bieden.
Andere lezingen:
Lezing 1: Donderdag 21 april 2022 – ‘Wat is herstellende landbouw?’ – meer info
Lezing 3: Dinsdag 24 mei ‘Voedselbos als vorm van herstellende landbouw’ – meer info

Organizer

Pomona vzw

Venue

HOGENT of online
Jozef Kluyskensstraat 2
Gent, 9000 Belgium
+ Google Map