Menu Close

#HARTVOORWAAS

pomona voedselbos meerdonk

Bij Pomona Puur Natuur, een coöperatief boslandbouwbedrijf, kiezen we resoluut voor boslandbouw. Landbouw die voedsel produceert, maar ook de natuurlijke balans tussen bodem en omgeving herstelt. Daarom planten we bomen op onze landbouwgronden. Veel bomen. Vanaf half december 2020 tot eind maart 2021 plantten 30 vrijwillige medewerkers onder leiding van Pomona voedselboscoördinator Stéphanie De Caluwé 150 boompjes en meterslange hagen op onze 6000m2 akker in Meerdonk: onder andere perelaars, hazelaars, notenbomen, tamme kastanjes, en bessenstruiken. 

 

De aanleg van het voedselbos was niet alleen mogelijk door de inzet van deze medewerkers, maar ook door de steun van Provincie Oost-Vlaanderen.

Pomona wil het concept van voedselbossen bekend maken bij het brede publiek en mensen ook tonen hoe ze hun eigen tuin klimaatbestendiger kunnen maken door misschien een mini-voedselbos aan te leggen of bepaalde struiken of bomen te planten. Nieuwe informatieborden aan de boomgaard in Verrebroek en de boerderij in Melsele, moeten alle vrijwilligers, maar ook schoolkinderen, knooppuntwandelaars en fietsers overtuigen hoe boslandbouw, voedselbossen, Pomona én iedereen kan bijdragen aan een beter klimaat in het Waasland. Met enkele bankjes en een tuinhuis wordt ons voedselbos meteen een fijne plek waar iedereen kan uitrusten, genieten of elkaar ontmoeten.”

Daarvoor organiseerde Pomona in 2020 een crowdfundingcampagne om een ‘Educatief boslandbouwpad Waasland’ te realiseren. Ze krijgen alvast hulp van het Streekfonds Oost-Vlaanderen. Via #Een hart voor Waas, verzamelde Pomona 5310 euro en kregen voor elke euro die we ophaalden er een euro van het Streekfonds Oost-Vlaanderen bovenop.

Projectpartners:
Provincie Oost-Vlaanderen: project #HartVoorWaasland  en project innovatieve land- en tuibouwprojecten * Streekfonds Oost-Vlaanderen * Refu Interim * Solidagro * Gemeente Sint-Gillis-Waas * Lagere scholen Meerdonk * Pomona Puur Natuur cv

01.05.2021 – 31.12.2022

LOCATIE

Pomona voedselbos
Pannekeetstraat
(tussen wandelknooppunt 95 en 94)
in Meerdonk

Link naar Google maps

OPENINGSUREN

Het Pomona voedselbos is vrij toegankelijk
van zonsopgang tot zonsondergang.
Duw de poort open en neem een kijkje,
zet je even neer en geniet.

PARKEREN

Met de fiets, rijd je helemaal tot aan het einde van de Pannekeetstraat fietsen en parkeer je aan het voedselbos. Met de auto, parkeer je in het begin van de Pannekeetstraat dwars in de berm. Van daar is het 5 minuutjes stappen tot het voedselbos.

pomona-voedselbos-picknick
TIP!
  • stevig schoeisel: wandelschoenen of laarzen
  • een picknickdekentje, hapje, drankje als je wilt picknicken

COMBINEER JE BEZOEK MET

… de Nobel fietsroute van 50 km. Voor je de Krekeldijk in Sint-Gillis-Waas opfietst, maak je een kleine omweg van 800m via de Zandloperstraat naar het voedselbos in de Pannekeetstraat.

Combineer je bezoek met...

… de Saleghem wandelroute van 7,7km. Het Pomona voedselbos bevindt zich tussen wandelknooppunt 94 en 95