Menu Close

NETWERK KORTE KETEN

Meten is weten... en dat doen we niet alleen.

STRUCTURELE SAMENWERKING

Het ILVO, Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek helpt ons hierbij. Zo kunnen we wetenschappelijk toetsen of we onze doelstelling realiseren: 80% van onze voeding produceren via herstellende landbouw. Dit betekent dat terwijl we voedsel verbouwen we tegelijkertijd koolstof in de grond opslaan, de biodiversiteit op de boerderij ondersteunen en faire vergoedingen geven. We werken ecologisch en economisch herstellend.

LVO zet een structurele onderzoekssamenwerking op met een aantal landbouwbedrijven actief in de korte keten. Voorlopig zijn er 6 boerderijen in Vlaanderen geselecteerd, telkens met een ander profiel, productgamma en businessplan. Pomona is er eentje van.

systeemoefening

In september 2019 zaten enkele bestuursleden samen met de ILVO onderzoekers voor een systeemoefening. Samen bepaalden ze de grootste vragen voor de komende jaren en waar we kunnen samenwerken. De mogelijkheden: samenwerken rond productkwaliteit (voedingswaarde) gelinkt aan landbouwproductiesysteem, bodemkwaliteit en de bedrijfseconomische en logistieke invalshoek. Op lange termijn zien we een samenwerking rond de introductie van dieren, compostering (bokashi) en de verdere realisatie van een circulair, gesloten landbouwsysteem.

WORDT VERVOLGD

Vier keer per jaar komen Pomona en ILVO samen om onze werking te overlopen en nieuwe mogelijkheden te bespreken. Ondertussen kunnen we steeds terecht bij hen met vragen.

Projectpartners:
ILVO, Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek, 
De Wassende Maan, Hof Van Piemont, Leenhof, Klavertroef, De Vierboekhoeve en Pomona cvba