Menu Close

van spelt tot brood in het waasland

VAN SPELT TOT BROOD IN HET WAASLAND

Door de unieke samenwerking tussen de partners (boeren, burgers en organisaties) wordt het mogelijk om de volledige productieketen van speltbrood te sluiten; van productie, over verwerking tot consumptie van speltbrood in het Waasland. De spelt wordt lokaal geteeld, er is een pelmachine aangekocht en het malen tot meel gebeurt in de Roomanmolen in Sint-Pauwels. Tenslotte wordt dit meel als basis gebruikt voor ons brood. Het meel en het brood wordt finaal aangeboden via diverse kanalen aan de lokale consumenten, klanten van Smaak van Waas, maar ook de coöperanten en klanten van Pomona cvba.

Tijdens de uitvoering van dit project zullen we hele traject documenteren. We betrekken inwoners van deze regio  door een workshop ‘speltbrood bakken’ 5 keer aan te bieden. Tijdens deze workshop leren de deelnemers de kneepjes van het deeg, bakken en proeven ze hun eigen speltbrood, ervaren ze wat het oergraan spelt is en ontdekken ze hoe we het hele productieproces in het Waasland houden. Bij de Roomanmolen en de Witte Molen kijken ze hoe het speltgraan gemalen wordt. Wie de workshop in de Roomanmolen volgt, bakt zijn broodje in een authentieke houtoven. Bij de Pomona Puur Natuur boerderij zaai je de volgende oogst. Bij IJshoeve De Boey kan je zien hoe het speltgraan gepeld wordt. De workshops worden op zondagen van 8.30 u tot 13 u. georganiseerd op 11 en 18 september, 16 oktober, 4 december 2022 en op 14 mei 2023. Meer info vind je op onze activiteitenpagina. 

Meer informatie kan je verkrijgen bij de coördinator van dit project: ann@pomonavzw.be of bij de deelnemende partners.

 

 

Projectpartners:
Pomona vzw (coördinatie project) – IJshoeve De Boey – Pomona Puur Natuur cv – Smaak van Waas

 Het project wordt gesteund door de Provincie Oost-Vlaanderen en de Proximity-campagne op initiatief van de Stad Sint-Niklaas.

in samenwerking met
Luc De Boey – Mola – Roomanmolen Sint-Pauwels – Witte Molen Sint-Niklaas – gemeente Sint-Gillis-Waas

01.12.2021 – 30.06.2023