de toekomst van landbouw begint bij de verbinding tussen boer en burger

bij pomona helpen we boeren en burgers om samen coöperaties te starten.

Stel je voor: met een kleine groep gelijkgezinden bij jou in de buurt beslis je om in de toekomst je eigen lokaal, gezond voedsel te gaan verbouwen tegen een eerlijke prijs. Daarvoor werk je natuurlijk samen met een boer en richt je met de hulp van Pomona een eigen coöperatie op. Zo investeer je op lange termijn in een gemeenschapsgedragen landbouwbedrijf. Op de kaart hieronder zie je waar we in Vlaanderen reeds mensen konden helpen. Goesting om mee te doen? Lees dan zeker verder!

Zin om zelf zo’n pomona-boerderij te starten?

We stellen vast dat meer en meer mensen enthousiast worden om zelf aan de slag te gaan met herstellende landbouw. Daarnaast krijgen we ook best wat vragen binnen van grondeigenaren/boeren. Er zijn echter wel enkele voorwaarden die voor ons belangrijk zijn bij de opstart van een nieuwe Pomona-boerderij:

  • Je kan een gemotiveerde trekkersgroep op de been brengen van een 6-tal personen met verschillende expertises/achtergronden die samen willen werken aan een duurzame voedselproductie.

  • In een ideale wereld heb je ook connecties met een landbouwer die het ziet zitten om mee te stappen in dit coöperatieve verhaal.

  • Je bent overtuigd van de principes van herstellende landbouw en bent bereid om je project ook volgens deze visie verder uit te bouwen.

  • Je bent je bewust van de investeringen die gepaard gaan met de opstart van een coöperatieve structuur. Bij Pomona investeren burgers 2000 euro in coöperatieve aandelen. Lees er hier meer over.

  • Je gaat mee op zoek naar landbouwgrond van minimum 5 hectare die de teelt van groenten, fruit en bomen toelaat.

  • Je onderzoekt of je kan rekenen op een enthousiast stads/gemeentebestuur die met hun lokale voedselstrategie jouw plannen ondersteunen.

  • Je hebt één van de rondleidingen gevolgd die we organiseren.

Helemaal overtuigd?

Denk je dat er met je project/droom wel eens een match zou kunnen zijn met onze visie op herstellende landbouw? Twijfel dan niet en meld je hier aan om in contact te komen met ons team.

Wij zijn onderweg om een beweging in herstellende landbouw te realiseren in Vlaanderen. We kunnen ons inbeelden dat dat best wel wat vragen oproept. We zetten er hier alvast enkele op een rijtje met hun respectievelijke antwoorden. Mocht je toch nog met andere vragen zitten, neem dan gerust even contact met ons op.

  • Pomona wil lokale gebruikers bewustmaken en, via een herstellend landbouwsysteem, voorzien van een ruim aanbod van ecologisch geproduceerde kwalitatieve voeding, met als doel 80% van de eigen behoefte te dekken. Pomona ijvert voor een ecologisch, economisch en sociaal herstellende voedingsproductie. We geloven dat dit enkel kan wanneer boeren en burgers intensief samenwerken: samen participeren in het kapitaal van de boerderij, samen beslissen over de koers van het bedrijf en een gemeenschap vormen. Het concept van Pomona werkt via herstellende landbouw aan een gesloten systeem in een gemeenschapsgedragen bedrijf. Lees hier meer over de 3 pijlers van onze visie.

  • Het Pomona model maakt een groot verschil met andere vernieuwende landbouwmodellen waar ook burgers dicht bij de boer staan (Voedselteams, Buren en Boeren, CSA). De burger is in het model van Pomona mee eigenaar. Hij/ zij investeert mee in het bedrijf. Er is geen sprake van een klantrelatie. Het is geen vrijblijvende relatie meer aangezien de burgers economisch mee betrokken zijn bij het bedrijf. Doordat een groep burgers aan de basis staat (mee eigenaar is), kantelt de keten. Hierdoor ontstaat vraagsturing op de productie. Het bedrijfsresultaat is niet meer gekoppeld aan de hoeveelheid geproduceerd voedsel (schaal) maar aan de kwaliteit en directe aansluiting op de vraag van leden. Maximaliseren van inkomen (geld) wordt als sturend mechanisme uitgeschakeld en er worden kwalitatieve keuzes gemaakt. Er ontstaat ruimte in de exploitatie om invulling te geven aan synergie met natuur en biodiversiteit.

  • We werken al enige tijd structureel samen met de Herenboeren in Nederland en hebben voor een groot stuk ook bij hen de mosterd gehaald. We hebben enkele andere keuzes gemaakt op het vlak van coöperatieve structuur, betrokkenheid van de landbouwer en grootte van de boerderij.

  • Je betaalt 1250 euro om je aan te sluiten bij een Pomona-boerderij als coöperant. Dat blijft een som geld, maar dat bedrag is relatief weinig als je beseft dat dit een garantie is op gezond eten voor de rest van je leven. Je bepaalt bovendien mee hoe een Pomona-boerderij gerund wordt. Je bent mee eigenaar van een organisatie en dat eigenaarschap is heel belangrijk. We zien het eerder als een investering op langere termijn om mee het voedselsysteem te veranderen.

  • Ja, de eerste Pomonaboerderij werd in 2018 opgericht in Melsele. Ondertussen telt de coöperatie ongeveer 50 coöperanten. Je vindt alle informatie over de werking op deze website: https://www.pomonapuurnatuur.be/

  • Wees gerust, je kunt het ganse jaar gevarieerd eten. De leden beslissen gezamenlijk wat ze willen eten en vervolgens stelt de coöperatie elk jaar een teeltplan vast. Om een idee te geven: bij Pomona Puur Natuur worden nu 60 soorten groenten verbouwd. Wat er mogelijk is, hangt af van de bodemgesteldheid van de plek en of er een (mobiele) serre gebruikt kan worden om het assortiment in de koude maanden te vergroten. Het streven is om per week in ieder geval vijf soorten groenten van het land te halen.

  • Of je nu landbouwer, burger, jong, oud, ervaring of absoluut geen groene vingers hebt, het speelt allemaal geen rol. Als je voldoende overtuigd bent van de noodzaak van herstellende landbouw in Vlaanderen en daar een groep van gelijkgestemden mee kan enthousiasmeren, dan geraken we al een heel eind. Verzamel een 5-6 tal “kartrekkers” rondom jullie project/droom en schrijf je in op deze pagina.

  • Een boerderij zou nooit alleen mogen staan, het vervult een belangrijke sociale functie. Door verbinding tussen de burger, de boer en het land te creëren, kan er begrip en zorg ontstaan. De betrokkenheid van de consumenten in het bedrijf maakt dat beslissingen en de consequenties van die beslissingen gedragen zijn. We werken samen, we leren van elkaar. Als groep proberen we te denken zoals een ecosysteem waarin onze nood, identiteit en groepsleven wordt gevormd. Vanuit de observatie en met een aanpak die verbinding creëert. Boeren doe je niet alleen. Lees er hier meer over.

  • We willen de omgeving herstellen terwijl we oogsten van het land. Agro-ecologische landbouw zorgt voor ecosystemen die ons basisvoedsel leveren en tegelijkertijd de natuurlijke balans tussen grond en omgeving herstellen. We doen dit door éénjarige teelten te combineren met meerjarige, zoals bomen en andere doorlevende gewassen. We creëren een buffer voor extreme weersomstandigheden, herbergen natuurlijke plaagbestrijders en geven een boost aan de biodiversiteit op het veld. Het bodemleven stimuleren door ervoor te zorgen dat het gehalte aan organisch materiaal omhoog gaat. Lees er hier meer over.

  • We willen de “race to the bottom” verlaten. Om een verschil met de markt en zijn economische uitdagingen te maken, biedt dit coöperatief model een vorm van transitie. Doordat een groep burgers en boeren het heft in eigen handen neemt qua voedselproductie, ontstaat er een faire samenwerking met een duurzaam product en een eerlijk loon voor de boer. Het engagement van de burger omvat naast een vaste afname van de voedingsproducten ook een nauwe betrokkenheid als mede-eigenaar van het landbouwbedrijf. Lees er hier meer over.

  • Pomona was de Romeinse godin van de boomvruchten. Misschien een iets nobelere onbekende uit de klassieke Oudheid, maar voor ons wel van symbolische waarde om het belang van boslandbouw te onderstrepen.